placa de baza neagra si gri

În situația în care nu ai încredere în configurațiile disponibile în magazine, îți poți crea propriul desktop.
Beneficiezi de un control mai bun al costurilor, îți poți alege cele mai bune piese de la producătorii în care ai încredere, nu te mai afli în situația de a primi o structură care combină piese bune cu unele mai puțin eficiente.
În plus, poți să-ți construiești desktop-ul în conformitate cu destinația aleasă (pentru jocuri sau pentru redare conținut online ori altă destinație).
De fapt, aceasta este ideea de bază cu care trebuie să-ți creionezi viitoarea configurație. Ține cont de faptul că trebuie să te axezi pe un procesor puternic, placă grafică de top, memorie RAM și un spațiu de stocare SSD.
Plus o placă de rețea solidă și care să facă față unui ritm de transmitere foarte ridicat. Iar dacă îți vei achiziționa aceste componente la cel mai ridicat nivel, atunci vei avea nevoie de o placă de bază și de o carcasă cu ventilatoare puternice.
Pentru a armoniza așa cum trebuie toate piesele componente trebuie să existe compatibilitate între ele. În caz contrar o să observi că structura gândită de tine nu o să fie funcțională; cel mai puțin rău lucru ar fi doar ca sistemul să nu funcționeze – cel mai grav, ar fi că din desktopul tău să înceapă să iasă fum.
Așa că, înainte de toate, ține cont să existe compatibilitate între elementele componente ale viitoarei tale configurații.

Fiecare piesă din configurație este esențială!

Chiar dacă ți se pare că nu toate piesele sunt vitale în angrenajul gândit de tine, treaba stă exact invers. Pornește de la sursa de alimentare (care trebuie să fie stabil, așa că 500W este un bun punct de a-ți porni configurația).
Carcasa trebuie să fie încăpătoare, să permită buna circulație a aerului și să aibă ventilatoare puternice. Între placa de bază și CPU trebuie să existe compatibilitate maximă, pentru ca “priza” dintre ele să fie perfectă.
CPU-ul este o alegere la fel de dificilă, pentru că fiecare dintre “jucătorii” mari, Intel și AMD, vin cu procesoare performante. Ține cont că placa de bază trebuie să fie din aceeași “familie” cu procesorul, altfel nu va exista compatibilitate.
Probabil că, din moment ce vei opta pentru CPU de la AMD, alegerea plăcii video o să fie pe aceleași coordonate. La acest nivel, “lupta” este între AMD și NVidia, fiecare placă reușind să ofere un nivel foarte ridicat de performanță.
Un sfat în acest sens ar fi acela de a-ți cumpăra o placă video de generație cât mai recentă (niciodată mai veche, din punct de vedere conceptual, de două generații). O placă grafică înseamnă un element pe care îl poți folosi pe termen îndelungat, iar nivelul performanțelor să fie la fel de bun, pe cât este acum și peste câțiva ani.
Hard disk-ul trebuie să fie de tip SSD, dat fiind faptul că acesta interacționează mult mai bine cu softul de operare.
HDD-urile sunt depășite de performanța generației SSD. Unul dintre aspectele pe care trebuie să le iei în considerare este tipul protocolului de conectare M.2, care este de tip SATA sau NVMe (NVMe este mai performant, dar costurile sunt mai ridicate).
Memoria RAM musai să fie DDR4 (anul acesta se lansează și DDR5), iar minimul acceptabil este de 16 GB, iar o frecvență de 3000 MHz este ideală pentru o configurație superioară.
Ia în calcul porturi USB 3.0, placa de rețea de top și conectare prin Bluetooth, o cameră web performantă, tastatura multi-tasking și un mouse pentru jocuri și o să ai unul dintre cele mai tari desktopuri.
Iar faptul că este creația ta în întregime, te va satisface și mai mult atunci când o vei asambla. De aceea, o structură desktop configurată de tine este cu mult mai avantajoasă decât una achiziționată de-a gata!