bărbați care lucrează noaptea

Dependența oamenilor de tehnologie se reflectă în plusul de valoare pe care inteligența artificială ni-l oferă în toate domeniile. De la industrie și medicină și până la jocurile pe dispozitivele portabile sau cele de noroc, tehnologiile IT revoluționează lumea în fiecare zi. Valoarea din 2019 a tehnologiei IT și a implicației sale în domeniile umane se cifrează la o sumă de cinci trilioane de dolari.
Sistemele de operare devin din ce în ce mai performante, la nivel de hardware, tendința este de micșorare, iar retelele de la nivel global reușesc să crească la nivel de lățime de bandă. În domeniul comunicațiilor, companiile de telefonie testează tehnologii avansate la nivel de trafic de date și voce, așa cum este nouă tehnologie 5G.
Se preconizează o rată de creștere a nivelului de implicare a tehnologiilor IT de 4% în 2019. Iar inteligența artificială (testată cu succes în diverse domenii de activitate) va trece la un nou nivel datorită luptei pentru supremație dintre SUA și China.
Noile soluții de ghidare a sistemelor auto, bazate pe inteligență artificială a adus omenirea în pragul viitorului anticipat până acum doar de beletristică și filmele de anticipație. Lumea vie va deveni locul în care roboții și unitățile dotate cu AI vor începe să coexiste cu oamenii!

Tehnologiile IT – redefinesc lumea într-un mod complex

Soluțiile tehnice reușesc să creeze noi medii de dezvoltare a unor opțiuni de simplificare a vieții umane. Cu toate acestea, lumea devine din ce în ce mai complexă, mai avidă de noile descoperiri, care, în anumite situații încep să creeze controverse.
Industria tehnologică acaparează cu fiecare sector pe care îl dezvoltă viața oamenilor, care alocă din ce în ce mai multe resurse optimizării procesului de identificare a unor soluții care să simplifice existența umană.
La nivel de software, pe piața globală, 11% din sumele investite sunt direcționate către software, 30% către serviciile de telecomunicații, 17% către tehnologia emergentă și 22% către dezvoltarea unor dispozitive cât mai avansate.

Ce schimbă tehnologiile IT în viața umană?

Totul. De exemplu, 50% din valoarea sumelor alocate pentru intervalul 2017-2022 la nivel global sunt direcționate către categoriile emergente din IT. Serviciile tehnologice au primit 22%, dezvoltarea unor component hardware de top, 19%, iar partea de software, 44%.
Tehnologia emergentă are o creștere de 109% la nivel global, așa că totul se preconizează a fi și mai tehnologizat în anii ce urmează.
Mașinile electrice vor fi asistate de piloți automați, de tip AI, care vor prelua în întregime controlul asupra autoturismului. Oamenii se vor deplasa în mijloace de transport aerian, naval și rutier în vehicule care sunt comandate de roboții dotați cu inteligență artificială.
La nivel de tehnologie de divertisment, televizoarele care interacționează cu utilizatorul prin interfețe vocale sunt deja în stadiul de lansare pe piață. Cazinourile terestre s-au portat online, iar noile tehnologii VR permit accesul în lumi care imită realitatea până la perfecțiune. Mai mult decât atât, grație dezvoltării tehnologice, jucătorii pot interacționa în camere cu dealeri umani, în locații reale, ceea ce facilitează sporirea efectelor de realism la maxim.
La nivel de telecomunicații, tehnologia 5G va crește viteza cu până la de zece ori. Nu numai atât; va fi utilă la nivel de Internet of Things, rularea performantă a dispozitivelor cu autonomie de zbor (drone) sau a noilor super-computere.
Serviciile de stocare externă, de tip cloud sau unitățile mobile de tip hardware au fost dezvoltate prin intermediul acestor tehnologii. R+ (tehnologiile reunite de tip Realitate Augmentativă, Realitate Virtuală și Realitate Mixată) transpun oamenii în universuri care sunt doar la o atingere distanță de mintea lor.
În 2020 se preconizează că numărul dispozitivelor interconectate la nivel global va fi de peste douăzeci și două de miliarde de unități. Tehnologiile de tip IoT vor oferi suport pentru un nivel de protecție avansat, contra tentativelor de furt de informații personale.
Da, tehnologiile chiar vor schimba tot ceea ce ne înconjoară!

Companiile IT – angajări masive, într-un domeniu aflat într-o permanentă extindere

La nivel global, companiile din domeniul IT se extind și tot continuă să evolueze și să se ramifice. 43% dintre locurile de muncă din acest domeniu sunt pentru a substitui plecările de personal, ca urmare a atingerii vârstei de pensionare sau a tranziției către alte domenii.
La nivel de angajări, 58% dintre locurile de muncă sunt create pentru că respectivele companii se extind, în timp ce 52% sunt pentru că există cerere de dezvoltare în această nouă zonă (a tehnologiilor emergente).
În perioada 2010-2018, a avut loc o creștere a gradului de ocupare a pozițiilor de dezvoltatori pe partea de software, cu 76% (aproape trei sute nouă zeci de mii de locuri de muncă numi în SUA). La nivel de dezvoltatori web, creșterea a fost de 56% (aproximativ șaizeci de mii de locuri de muncă), iar în zona arhitecților de rețea, de peste 45% (cca cinci zeci de mii de locuri de muncă).
Pozițiile tehnice sunt la mare căutare, astfel că 4 companii din zece caută oameni pentru astfel de job-uri, numai în Statele Unite.

Tehnologiile IT – în viteză către un nou mileniu

În momentul actual (2019), în fiecare minut, aproximativ patru sute de mii de GB sunt uploadați la nivel mondial.
Tehnologia 5G va fi implementată în 2020, iar noul super computer D-Wave operează la temperaturi de zero grade. Internetul va fi furnizat peste tot în lume datorită nano sateliților, iar valoarea tranzacțiilor electronice (puternic susținute de tehnologiile IT) a ajuns la o valoare de 3, 45 de miliarde în 2019.
Grație tehnologiilor IT dezvoltate la nivel internațional, omenirea este gata să facă marele pas către întâlnirea cu AI, într-o lume în care totul se va schimba de la un capăt la altul.