samsung telefon

Conceptul de dezvoltare mobilă se referă la crearea unor aplicații (programe utilitare, jocuri, etc.) special pentru echipamentele portabile (mobile, tablete, ceasuri smart și alte dispozitive din această categorie).
Scopul acestor aplicații este de a le furniza beneficiarilor posibilități variate de distracție sau niște soluții/opțiuni pentru simplificarea anumitor acțiuni din viața lor.
Anul 2007 a reprezentat startul acestui domeniu, soluțiile gândite pentru platforma iOS (iPad și iPhone)oferindu-le deținătorilor de astfel de dispozitive posibilitatea de a beneficia de numeroase aplicații de divertisment și de îmbunătățire a calității vieții.
La puțin timp, în 2008, Android a venit și el cu aplicații destinate posesorilor acestei platforme operată de telefoanele compatibile. Mai apoi a fost rândul Windows să se alăture bazei de creatori de aplicații; nu trebuie uitat rolul jucat de Blackberry în dezvoltarea aplicațiilor mobile, acest producător fiind în top în perioada de glorie a acestor dispozitive.
Astăzi, industria de dezvoltare mobilă este cu mult mai avansată decât cea pentru desktopuri și console, dat fiind faptul că telefoanele inteligente sunt foarte accesibile tuturor.

Tipuri de aplicații mobile dezvoltate astăzi

Tehnologia avansată a deschis porțile realizării unor aplicații variate, care pot fi găzduite de site-uri, a unor aplicații care sunt găzduite de platformele și magazinele virtuale de aplicații, precum și a unor aplicații de tip hibrid (care combină caracteristici din ambele categorii anterioare).

  • Aplicațiile mobile web – dezvoltarea acestora este rapidă, nu solicită costuri ridicate, iar modul de lucru este printr-o interfață web. Aplicația este însăși un site, încărcarea ei făcându-se direct de pe site. Cu toate acestea, nivelul de interacțiune este mai scăzut, ca urmare a necesității instalării unui browser, dar și a faptului că nivelul de intuitivitate nu este printre cele mai bune.
  • Aplicațiile native – oferă un nivel ridicat de interacțiune, instalarea făcându-se direct pe dispozitivul beneficiarului, sunt intuitive, nu implică o continuă conexiune la internet și sunt create în limbaje de scriere specifice, așa cum sunt Java, Swift, Kotlin sau Objective-C). Au costuri mai ridicate și sunt disponibile numai pe platforme specializate.
  • Aplicațiile hibrid – încearcă să preia caracteristicile celorlalte tipuri de aplicații. Este formată dintr-un cod back-end și un cod cu încărcare printr-o interfață web. Nu implică folosirea unui browser, nu au costuri atât de ridicate precum cele native și interacționează cu elementele dispozitivului la nivel API.
    Dezamăgesc, totuși, prin lentoarea lor, dar și prin faptul că la nivel de personalizare, această caracteristică lipsește, în special pentru platformele individuale.
Pentru cei care își propun să lucreze în domeniul dezvoltării de aplicații mobile, însușirea cunoștințelor și a informațiilor necesare, valorează construirea unui portofoliu care să le ofere un excelent motivator pentru viitor.

Beneficiile învățării dezvoltării de aplicații mobile

Lumea modernă este într-o continuă transformare; elementele mobile sunt din ce în ce mai prezente în viața noastră.
Aplicațiile mobile sunt o realitate care promite să dureze, așa că, iată care sunt beneficiile de care vei avea parte dacă alegi să dezvolți aplicații mobile:

  • Acces la un job bine remunerat în domeniul dezvoltării de aplicații web și mobile;
  • Posibilitatea de a te transforma într-un antreprenor;
  • Poți preda cursuri online de dezvoltare de aplicații cu beneficii salariale.

Dezvoltarea unor astfel de aplicații ajută la dezvoltarea individuală și la nivel de companie. În momentul în care optezi pentru o astfel de activitate trebuie să alegi cea mai bună opțiune, spre avantajul tău.
Gândește-te la ce va folosi aplicația dezvoltată, mai degrabă decât să te gândești în ce fel de tip se va încadra; fiecare aplicație își are propriile plusuri și minusuri, dar nu trebuie uitat faptul că oferă întotdeauna o experiență diferită utilizatorilor.
Pentru a face diferența, gândește ca un utilizator și acționează ca un dezvoltator de aplicații mobile!