microsoft clădire

Urmașul MS-DOS, Windows se confundă cu Microsoft, Bill Gates și cu faptul că este cel mai răspândit program global (87%). Primul legetura a avut loc în 1985, moment din care programul a evoluat, în versiunea de 16 biți și cea de 32 biți, ca astăzi să avem și varianta de 64 de biți.
Windows-ul celor de la Microsoft a devenit un cuvânt uzual, așa că, dincolo de fapte (Windows 10 și 7 sunt folosite, în mod cumulat, de 78% dintre beneficiarii mondiali), există și o istorie mai puțin cunoscută a acestui program.

Lucruri necunoscute despre Microsoft și Windows

Istoria romanțată a Microsoft nu a început nici cu MS-Dos, nici cu Windows, ci cu Xenix. Nu era un program original, ci era legat cumva de Unix, unul dintre primele sisteme gândite pentru operarea computerelor. Cât despre MS-Dos, acesta provenea din 86-Dos, fost Dirty Dos, iar mai înainte Quirky.
La început (1975), Microsoft se scria despărțit, cu o cratimă, “Micro-soft”; abia peste un an, înregistrarea denumirii s-a realizat în forma actuală. Primul Windows care a contat pentru utilizatori, Windows ’95, a beneficiat de un sunet unic, creat de către Brian Eno.
Windows apare ca instalat (oficial) pe 1, 5 miliarde de echipamente desktop, dar, cifra aceasta este mult mai mare, având în vedere că este unul dintre cele mai piratate programe pentru computer. Iar acest lucru se reflectă în continua creștere a acțiunilor la bursă (listarea s-a făcut în 1986).
Microsoft este una dintre companiile listate la bursă, care și-a divizat stocul de acțiuni de numai puțin de 9 ori. Motivul este unul halucinant: dacă ar fi rămas la valoarea câștigată în timp, în acest moment, o acțiune Microsoft ar fi constat aproximativ $6000 (1 acțiune originală ar fi echivalentul a 288 de acțiuni de acum).
Compania este recunoscută ca fiind una dintre societățile care încurajează personalul creativ. Motiv pentru care interviul de angajare este “presărat” cu o mulțime de întrebări originale și care nu se potrivesc cu profilul companiei.
Tot Microsoft stabilește și un record în materie de patente originale înregistrare până în prezent (10000 – anual, compania înregistrează 3000 de cereri de patent).
Pentru cei cărora le plac statisticile, Windows-ul a “beneficiat” de primul virus special conceput pentru Windows ’95 în anul 1992 (WinVer 1.4 era numele acestui progrămel care a dat peste cap sistemul lui Bill Gates).
Și dacă tot vei vorba despre lucruri neplăcute, ai încercat vreodată să creezi un folder pe care să-l denumești “CON”? Da, oricât de mult ai încerca, nu o să reușești vreodată (pur și simplu pentru că, fiind vorba despre caractere speciale, nu pot fi parte integrantă din denumirea unui fișier).
Prima tabletă Microsoft a apărut pe piață în 2001, numai că nu era chiar o tabletă în sensul original al cuvântului. Ci doar o mică gafă, așa cum era să fie și sistemul lor de operare, de la începuturi, când se numea Interface Manager.
Oricum ar fi, astăzi, Microsoft este liderul suprem în materie de structuri de operare desktop!