retea de sistem

Omenirea avansează într-un ritm alert, iar acest lucru se datorează dezvoltării tehnologiilor IT. Acestea au susținut tot ceea ce înseamnă interconectare la nivel global prin intermediul retelelor de computere.
Bazate pe niște noduri de comunicare, transportul datelor și informațiilor este efectuat pe distanțe lungi în intervale de timp foarte scurte. Stabilite la nivel local (LAN) sau la nivel global (WAN), retelele constituie elementul care contribuie la dezvoltarea personală și profesională a omului modern.
Fără aptitudini și competențe digitale, acesta nu se mai regăsește în societatea actuală. Mai mult decât atât, din punct de vedere profesional, persoanele care aplică pentru slujbe în domeniul acesta, ajung să beneficieze de o multitudine de avantaje.
retelele actuale sunt de tip wireless sau prin cablu, SDN, WAN, LAN, de stocare sau tip centru de date, așa că, oricine este dornic să aplice pentru un loc de muncă în acest domeniu trebuie nu doar să se familiarizeze cu aceste tipuri de retele, ci și să dovedească că sunt calificați pentru a deține o astfel de funcție.

De ce este nevoie de certificare CISCO/CCNA?

CCNA-ul este o instituție care acreditează persoane pregătite din punct de vedere profesional pentru a presta activități precum administrator de rețea sau alte poziții din acest domeniu. Cisco oferă cinci niveluri de certificare a tehnologiei informației, de la nivelul de începător și până la cel de expert.
La fel ca multe locuri de muncă legate de domeniul computerului, CCNA susține prestarea activității de acasă. Nu este solicitată prezentarea unei diplome specifice pentru a putea fi obținut certificatul CCNA.
Certificarea CISCO atestă însușirea câtorva competențe esențiale, inclusiv la nivel de abilități de comunicare, abilități de depanare, abilități organizaționale, abilități de asistență și servicii clienți, abilități analitice, familiarizarea cu Microsoft Office Suite și abilitatea de a utiliza instrumente specifice industriei.
Cu toate că examenul Cisco/CCNA nu impune niște condiții oficiale ce trebuie îndeplinite în prealabil, certificarea CCENT (tehnician de rețea) este un bun punct de plecare pentru pregătirea în vederea obținerii unei certificări CCNA mai avansate.
Certificarea CCENT se obține prin trecerea primei părți a examenului Interconnecting Devices (ICND1). Cursul de certificare ICND1 și examenul sunt, de asemenea, necesare pentru acreditarea CCNA.
Deși nu sunt necesare pentru certificare, pozițiile care utilizează certificatele CCNA necesită, de obicei, mai mulți ani de experiență. Obținerea unui certificate CCNA demonstrează competența și deținerea abilităților necesare pentru a construi, întreține și rezolva problemele de rutare și de comutare a retelelor de dimensiuni medii.
În plus, față de certificarea generală CCNA pentru oferirea de suport pentru retelele de bază, sunt disponibile patru certificări suplimentare de specialitate în domeniul securității, al operațiilor de service pentru furnizori, al retelelor voce și wireless.
În funcție de specializare, pentru unele examene de certificare se impune solicitarea deținerii unei certificări CCNA specifice.

Care sunt certificările CISCO?

Pentru cei care sunt interesați să aibă o dovadă a competențelor lor digitale, primul pas constă în certificarea CCNA la nivel de începător. Fie că este vorba despre însușirea acestor competențe în vederea activității profesionale, fie pentru partea uzuală, acest certificat este extrem de util.
Următorul pas este cel al certificării de tip Asociat, care este un certificat ce stă la baza fundației unui nou tip de certificat, cel de Profesionist. Acest certificat atestă faptul că deținătorul este capabil să rezolve, instaleze și opereze la nivel de design de rețea CCDA.
Certificatul de Profesionist evidențiază faptul că persoana în cauză a beneficiat atât de susținerea stagiului de pregătire pentru pașii Începători și Asociat, dar și pe acela că respectiva persoană a reușit să obțină cunoștințele necesare pentru a opera cu diverse tehnologii.
Pentru cei care doresc să obțină și ultimul nivel de certificare, CCIE, acest pas atestă faptul că respectiva persoană a atins cel mai înalt grad de pregătire CCNA. Certificările CCNA de la Cisco le oferă deținătorilor o înțelegere complete a conceptelor IT de bază.
Astfel, aceștia vor fi la curent cu noile progrese ale industriei și își pot reînnoi abilitățile și cunoștințele existente. Certificările CCNA îi ajută pe solicitanții de locuri de muncă să obțină interviuri și locuri de muncă cu o bază salarială mult mai bună.
După angajare, aceste certificări îl vor ajuta pe titular să avanseze în carieră, deoarece va avea o pregătire și acreditări exclusive.
Pentru cei interesați certificările profesionale CCNP includ informații legate de cloud, securitate, wireless, colaborare, rutare și comutare. Programul CCIE, care oferă certificări Expert, este considerat a fi cea mai prestigioasă certificare de rețea disponibilă în prezent în industria IT.